Home Aantekeningen Meer over het overlijden van Johannes Radix
Afdrukken E-mail

Meer over het overlijden van Johannes Radix

Zoals al eerder genoemd op deze site is het overlijden van Johannes Radix op de Ommerschans niet aangegeven bij de burgelijke stand van Stad Ommen. Dat is op zich vreemd en daarom ben ik even langs het archief in Zwolle gereden om zijn overlijdensakte te zoeken. Helaas was er in het hele archief geen verwijzing naar een Radix te vinden..

In Assen had ik meer succes. Bij het huwelijk van zoon Jan Pieter Radix met veteranendochter Maria de Deken op 12 juli 1851 zat als bijlage een document van het Kantongerecht te Assen. Het is op 26 juni 1851 opgesteld dor meester Hendrik Bos, plaatsvervangend rechter en griffier Bernard Oosting.

Er staat in dat Jan Pieter Radix, zonder beroep, wonende te Veenhuizen buiten mogelijkheid is de akte van overlijden van zijn vader te tonen. Getuigen zijn:

 • Paulus Maurits Philips van Dompseler
  brigadier veldwachter, 52 jaar, wonende te Veenhuizen
 • Anne Leenderd Soeter
  veldwachter, 37 jaar, wonende te Veenhuizen
 • Helena Louiza Elisabeth Sterkel
  zonder beroep, 30 jaar, wonende te Assen
 • Maria Catharina Setz
  zonder beroep, 30 jaar, wonende te Assen

De getuigen verklaren "zeer wel te weten" dat in de maand november van 1847 als veldwachter is overleden Johannes Radix in de kolonie Ommerschans, gemeente Ommen.

Als reden waarom geen overlijdensakte overhandigt kan worden geven ze op dat de "daartoe verpligte personen verzuimd hadden aangifte te doen".

De twee veldwachters zijn bij het overlijden aanwezig geweest en de twee vrouwen verklaren op het ogenblik van overlijden gehuisvest te zijn geweest in de kolonie Ommerschans.

 

Dit maakt mij benieuwd naar wat er gebeurt is op de Ommerschans in november 1847. Waarom waren de veldwachters uit Veenhuizen bij zijn dood? en waarom is het overlijden niet aangegeven?

Maria Catharina Seetz

Maria Catharina Se(e)tz trouwt op 15 november 1845 in Norg met de 27-jarige Johannes Meijer uit Harlingen. Ze krijgen de volgende kinderen: Johannes Bernardus (geboren op 2 maart 1846 te Assen), Maria Catharina (geboren op 8 mei 1847 te Assen), Christiaan (geboren te Assen op 13 februari 1855), Johanna Helena (geboren op 13 maart 1858) en Theodorus Jacobus die ook geboren is in Assen op 21 november 1860.
Het lijkt erop dat het gezin van Maria en Johannes voor het overlijden van Johannes Radix de kolonie al had verlaten en ook niet meer terug is geweest. Maria Seetz kreeg op 8 mei 1847 een baby, zou ze daarna nog naar de Ommerschans zijn geweest??

Helena Sterkel

Dat is dan mischien samen met veteranendochter Helena Sterkel geweest. Helena is geboren te Brussel op 19 januari 1821 en trouwt op 18 mei 1849 te Norg met Christiaan Gerard Zeets, geboren te Veere op 28 maart 1817. Inderdaad, de broer van Maria Catharina. De moeder van Christiaan en Maria Catharina is veterane en overleden te Veenhuizen. De vader, militair Christiaan Seetz, is op 24 juni 1823 overleden te Veere. Hierna zijn ze waarschijnlijk overgebracht naar Norg.
De vader van Helena was Veteraan Casper Sterkel, moeder was Johanna Filpina Liefart.

Paulus Maurits Philips van Dompseler

Van Paulus heb ik tot op heden niets kunnen vinden. Er was wel een veldwachter van Dompseler, alleen kloppen de voornamen niet. Deze Paulus Claudius Gillot van Dompseler is geboren in Zutphen op 23 maar 1796 en is werkzaam op de Ommerschans en Veenhuizen als brigadier veldwachter. Hij overlijdt op 10 juni 1863 als portier te Veenhuizen. Maar zoals gezegd vind ik de namen te veel verschillen.

Anne Leenderd Soeter

De enige Anne Leenderd Soeter die ik kon vinden komt uit Den Haag: hij is kapper van beroep en zoon van Johannes Coenraad Soeter (geemployeerde) en Jannetje Malade.
Hij trouwt op 27-jarige leeftijd voor de eerste keer op 10 november 1841 in Den Haag met Anna Maria van de Kasteele, 23 jaar, dienstbode, dochter van pottenbakker Sacharias van de Kasteele en Elisabeth Jager.
De tweede keer huwt hij wederom in Den Haag op 1 september 1847 met de 29-jarige werkster Johanna Maria Romein, dochter van Abraham Romein en Johanna van Commenie. Ook dit keer geeft Anne Leenderd als beroep 'kapper' op.
Zou kapper Anne Leenderd Soeter binnen twee maanden na zijn huwelijk verhuist zijn naar de Ommerschans om daar veldwachter te worden?
De huwelijksakte biedt uitkomst. Hierin staat namelijk dat Anne Leenderd wel in Den Haag woont, maar kortgeleden nog in de gemeente Ommen woonachtig was! En dat geldt ook voor zijn vrouw Johanna Maria Romein. Anne Leendert overlijdt op 16 augustus 1864 op veertigjarige leeftijd op de Ommerschans. Bij de aangifte van zijn overlijden wordt als beroep "kolonist" opgegeven.

 
Copyright © 2023 Genealogie.Boxma.com. Alle rechten voorbehouden.