Home Aantekeningen IJsbrand Boxma gestraft
IJsbrand Boxma gestraft Afdrukken E-mail

IJsbrand Boxma gestraft

Toen ik op de website van de historische vereniging Smilde (deSmilde) de naam Boxma in het zoekvenster typte, kreeg ik een aantal artikelen uit de Drentsche en Asser Courant, waaronder twee stukjes die gaan over de mishandeling van ene T. Huizinga door IJsbrand Boxma en de straf die daarop uitgesproken is (gepubliceerd op zaterdag 18 februari en 25 februrari 1854).

1e zitting

Op 17 februari verscheen IJsbrand Boxma (Isebrand Boksma) uit Kloosterveen voor het Provinciale Gerechtshof te Assen. Hij stond terecht voor het mishandelen van ene T.J. Huizinga op 23 oktober 1853. Deze Huizinga is op die avond zo verwond, dat hij meer dan twintig dagen niet kon werken.
De zitting begon 's morgen en duurde tot 's middags half vier. Er waren toen 9 getuigen tegen en 7 voor IJsbrand gehoord. De zitting werd geschorst toen bleek dat een volgende getuige, een vrouw, te dronken bleek om tegen IJsbrand te getuigen...

2e zitting

Op de 2e zitting die op 19 februari plaatsvond heeft de vrouwelijke getuige blijkbaar goed werk geleverd: IJsbrand Boxma wordt veroordeeld tot een "correctionele gevangenisstraf" van twee jaar wegens het verwonden en mishandelen van T. Huizinga.

Ik ben er nog niet achter welke IJsbrand Boxma dit is, maar waarschijnlijk is het de IJsbrand Boxma die op 25 februari 1831 te Smilde is geboren en op 29 juni 1856 in Assen getrouwd is met Margje Linker. Als dat klopt, was hij dus 22 jaar toen dit zich afspeelde. Als hij na de zitting zijn twee jaar uitgezeten heeft, is hij niet lang nadat hij vrijkwam getrouwd! Was het huwelijk door dit voorval misschien uitgesteld?

T. Huizinga is waarschijnlijk Teunis Huizinga, geboren op 24 mei 1831 te Smilde als zoon van arbeider Jan Fakes Huizinga en Roelfien Joosten. Teunis trouwt op 29 februari 1858 in Smilde met Sjitske Meilof. Hij overlijdt op 29 mei 1863 te Bovensmilde op 32-jarige leeftijd. Zijn beroep is dan winkelier.

Wat ik nog graag zou weten is waar de onenigheid tussen IJsbrand en Huizinga plaats vond, en wie de getuigen waren.

 
Copyright © 2023 Genealogie.Boxma.com. Alle rechten voorbehouden.