Home Aantekeningen vader van Jantje van der Weide
vader van Jantje van der Weide Afdrukken E-mail

Jantje van der Weide's vader is helaas onbekend (tot nu toe) waardoor er een gat in mijn kwartierstaat zit. Van Jantjes oudere broer Dirk Meindert was de vaderook niet bekend, maar wel de aangever: Meindert Jacobs Jager. Dit zou natuurlijk de vader kunnen zijn!

Helaas kon ik lang geen gegevens over deze Meindert Jager vinden, tot vandaag. Op Meint Jacobs Jager gezocht, en toen vond ik onderstaande gegevens:

Geboren te Schoterkand (Het Meer, waar de Boxma's ook vandaan komen) op 15 januari 1832: Meint Jacobs Jager, zoon van Jacob Durks Jager en Aaltje Meints Veldkamp. Deze Meint is dus twintig jaar ouder dan Annigje Durks van der Weide. De man van Annigje was echter nog ouder (Harmen Jans Vonk was ongeveer 57 jaar en Annigje 23 toen ze trouwden in 1876).

Meindert Jacobs Jager huwt te Weststellingwerf op 23 december 1865 Hiltje Ebeles te Watermulder, 18-jarige dochter van Ebele Hendriks te Watermulder en Geeske Pieters de Haan. Hiltje overlijdt pas in 1917, dus als Hiltje en Meindert niet gescheiden zijn waren Dirk (en misschien Jantje) buitenechtelijke kinderen van Meindert Jager.

Meint Jacobs Jager overliijdt te Schoterland op 5 april 1893 op de leeftijd van 61 jaar. 

De vraag is natuurlijk naar wie Jantje is vernoemd. Verder zou ik nog graag het beroep van Meindert Jager weten, en waar Meindert en Annigje woonden rond 1873. Misschien dat er in de geboorteakte van Dirk Meinderts van der Weide nog iets te vinden is...

Jaarmarkten te Oldeberkoop

In het Aardrijkskundig woordenboek der Nederlanden (door A. J. van der Aa, te downloaden via Google Books) wordt gesproken van twee belanrijke jaarmarkten die in Oldeberkoop worden gehouden: de eerste op vrijdag na Hemelvaart en de tweede op de eerste woensdag in september. Rekenen we 9 maanden terug vanaf de geboortedatum 1/6/1873, dan komen we aardig in de buurt van de jaarmarkt in september, die in 1872 op woensdag 3 september werd gehouden. Is het toeval dat het die dag vrij warm was (24 graden, en 's avonds om 8 uur nog ruim 21 graden  volgens het KNMI) en dat de hooibergen overal beschikbaar waren?

 
Copyright © 2023 Genealogie.Boxma.com. Alle rechten voorbehouden.