Home Aantekeningen Kwartierstaat uitgebreid met van Nieff
Kwartierstaat uitgebreid met van Nieff Afdrukken E-mail

Ook weer via Genlias heb ik het huwelijk gevonden van de mij oudst bekende van Nieff, namelijk Harmannus van Nieff en Frederika Jans. Ze trouwden op 29-11-1818 te Groningen. In de huwelijksakte staat verder dat Harmannus geboren is te Groningen op 5 februari 1796, en Frederika ook te Groningen op 3 april 1796. Frederika is een dochter van Gerrit Janssen (metselaarsknecht) en Geesjen Freerks.

gedeelte uit het doopboek van Groningen

Uit bovenstaande afbeelding van de website allegroningers.nl (gedeelte van het doopboek Groningen) blijkt dat Harmannus van Nijf geboren is aan het Zuiderdiep te Groningen als zoon van Pieter van Nijf en Jantijn van den Berg. Hij is gedoopt op 5 februari 1796 in de Martinikerk.

Ook de ouders van Harmannus worden genoemd: Pieter van Nieff (van Nijff) en Jantien van den Berg. Ze trouwden op 26 mei 1789 te Groningen en kregen 8 kinderen.
Pieter is ook geboren te Groningen, op 12 september 1764.

In de overlijdensakte van Pieter worden zijn ouders genoemd: Pieter van Nieff en Aaltje Roemers (gedoopt 10 februari 1743 te Groningen).

huwelijksakte Pieter van Nijf

Volgens het ondertrouwboek van Groningen (1763 - 1769, bron: allegroningers.nl) zijn Pieter van Nieff en Aaltje Roemer op 13 december 1763 getrouwd. Bij het huwelijk was stiefvader van Aaltje, Jacob Claessen ook aanwezig. Pieter was Tamboer in de Compagnie Guardes van de Prins Erfstadhouder. Ze zijn gehuwd door Dominee de Blau.

Hiermee is de kwartierstaat weer met een aantal personen uitgebreid. Wat verder opvalt is dat de drie generaties van deze Groninger familie allemaal barbier was.

van Rijn

wat ik overigens ook nog even tegenkwam op de website van de stadsarchieven van Amsterdam (Firefox gebruiken!) was een vermelding van Jacob van Rijn, vader van Maria van Rijn die met Pieter van Nieff getrouwd was een dus ook in de kwartierstaat thuis hoort (Jacob van Rijn is een oudovergrootvader van Esmée en Max).

De vrouw van Jacob van Rijn, Maria Verbrugge, staat genoemd in de Amsterdamse archieven van de 'huiszitten huizen' wat een soort armenhuizen waren. Volgens de website komen de gegevens hierover over enkele weken beschikbaar. Nog even wachten dus..

 
Copyright © 2023 Genealogie.Boxma.com. Alle rechten voorbehouden.